Biały mak jest o wiele smaczniejszy od niebieskiego, więc postanowiłam, że w tym roku zagości na naszym świątecznym stole taka wersja makowca.
Składniki:
Masa:
500
g białego maku,
200
g migdałów,
5
– 6 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy,
10
łyżek miodu,
3
łyżki słodkiej śmietany (użyłam 30%),
2
białka,
2
łyżki tartej bułki,
szczypta
soli
Ciasto:
400
g mąki tortowej,
50
g drożdży,
150
g masła,
2
jajka,
2
żółtka,
2
łyżki cukru pudru,
3
łyżki kwaśnej śmietany,
aromat
pomarańczowy,
szczypta
soli,
Lukier:
1
szklanka cukru pudru,
4
– 5 łyżek soku z cytryny lub z pomarańczy,
Sposób
przygotowania:
Mak
opłukać na gęstym sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na
około godzinę. Odcedzić i odcisnąć przez bawełnianą ściereczkę.
Migdały
zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Przecedzić i zdjąć z nich skórki.
Mak,
obrane migdały i skórkę z pomarańczy trzykrotnie zemleć. Przełożyć do miski.
Dodać rozpuszczony miód, bułkę tartą i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Białka
ubić na sztywno z odrobiną soli i dodać do masy makowo – migdałowej. Wymieszać.
Mąkę
razem z cukrem pudrem, masłem, solą oraz aromatem pomarańczowym posiekać na
stolnicy. W dużym garnuszku rozrobić drożdże i śmietanę, dodać jajka oraz
żółtka – dokładnie wymieszać. Dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Ciasto
podzielić na dwie równe części i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na
prostokąty (około 25x40 cm). Na każdy prostokąt wyłożyć po połowie farszu. Ciasto
zwinąć w rulon (wzdłuż dłuższego boku), podwinąć pod spód brzegi. Makowce luźno
owinąć papierem do pieczenia ( brzegi papieru muszą być pod spodem ciasta) i
przełożyć na blaszkę. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Po
tym czasie wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 45 minut.
Wystudzić.
W
garnuszku dokładnie rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytrusów. Gotowym lukrem
polać makowce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz