środa, 2 grudnia 2015

Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów

Biały mak jest o wiele smaczniejszy od niebieskiego, więc postanowiłam, że w tym roku zagości na naszym świątecznym stole taka wersja makowca. 


Składniki:
Masa:
500 g białego maku,
200 g migdałów,
5 – 6 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy,
10 łyżek miodu,
3 łyżki słodkiej śmietany (użyłam 30%),
2 białka,
2 łyżki tartej bułki,
szczypta soli

Ciasto:
400 g mąki tortowej,
50 g drożdży,
150 g masła,
2 jajka,
2 żółtka,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
aromat pomarańczowy,
szczypta soli,

Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
4 – 5 łyżek soku z cytryny lub z pomarańczy,

Sposób przygotowania:
Mak opłukać na gęstym sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę. Odcedzić i odcisnąć przez bawełnianą ściereczkę.
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Przecedzić i zdjąć z nich skórki.
Mak, obrane migdały i skórkę z pomarańczy trzykrotnie zemleć. Przełożyć do miski. Dodać rozpuszczony miód, bułkę tartą i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i dodać do masy makowo – migdałowej. Wymieszać.

Mąkę razem z cukrem pudrem, masłem, solą oraz aromatem pomarańczowym posiekać na stolnicy. W dużym garnuszku rozrobić drożdże i śmietanę, dodać jajka oraz żółtka – dokładnie wymieszać. Dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąty (około 25x40 cm). Na każdy prostokąt wyłożyć po połowie farszu. Ciasto zwinąć w rulon (wzdłuż dłuższego boku), podwinąć pod spód brzegi. Makowce luźno owinąć papierem do pieczenia ( brzegi papieru muszą być pod spodem ciasta) i przełożyć na blaszkę. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 45 minut. Wystudzić.

W garnuszku dokładnie rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytrusów. Gotowym lukrem polać makowce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz