piątek, 4 grudnia 2015

Wigilijny żurek z suszonymi grzybami

W wielu domach w Wigilię na stole obok czerwonego barszczu pojawia się żurek z suszonymi grzybami. Smaczny, kwaskowy, z lekkim aromatem i smakiem grzybów.



Składniki:
1 l zakwasu na żurek,
25 g suszonych grzybów (można dać więcej),
2,5 litra bulionu warzywnego (z kostki lub domowego),
2 – 3 ząbki czosnku,
150 ml kwaśnej śmietany,
liść laurowy,
ziele angielskie,
majeranek,
pieprz,
sól

Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Odcedzić i pokroić w kostkę.
W garnku zagotować bulion warzywny z dodatkiem przypraw. Dodać pokrojone grzyby i gotować do czasu aż będą miękkie. Wlać zakwas cały czas mieszając zupę – doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Pod koniec gotowania dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Śmietanę zahartować odebranym, gorącym żurem, dodać do zupy i chwilę pogotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Żur wigilijny podawać z pieczywem lub z ziemniakami.


1 komentarz: