W wielu domach w Wigilię na stole obok czerwonego barszczu pojawia się żurek z suszonymi grzybami. Smaczny, kwaskowy, z lekkim aromatem i smakiem grzybów.
Składniki:
1
l zakwasu na żurek,
25
g suszonych grzybów (można dać więcej),
2,5
litra bulionu warzywnego (z kostki lub domowego),
2
– 3 ząbki czosnku,
150
ml kwaśnej śmietany,
liść
laurowy,
ziele
angielskie,
majeranek,
pieprz,
sól
Sposób
przygotowania:
Grzyby
namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Odcedzić i pokroić w kostkę.
W
garnku zagotować bulion warzywny z dodatkiem przypraw. Dodać pokrojone grzyby i
gotować do czasu aż będą miękkie. Wlać zakwas cały czas mieszając zupę –
doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Pod koniec gotowania dodać obrany i
przeciśnięty przez praskę czosnek. Śmietanę zahartować odebranym, gorącym
żurem, dodać do zupy i chwilę pogotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze do
smaku.
Żur
wigilijny podawać z pieczywem lub z ziemniakami.
Przepyszny :)
OdpowiedzUsuń