Dzisiaj coś na wigilijny stół :). Część z Was pewnie już widziała je w prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał tak zwał - ważne, że smaczne. Do czerwonego barszczu są idealnym zastępstwem tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Dodatkowo będą ozdobą wigilijnego stołu.
Składniki:
Na ciasto:
500 g mąki pszennej,
200 g masła,
1 łyżeczka soli,
2 żółtka,
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany,
30 g świeżych drożdży,
3 łyżki mleka,
1 łyżeczka cukru
Na farsz:
500 g kapusty kiszonej,
100 g – 150 g suszonych grzybów,
2 średniej wielkości cebule,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz,
majeranek,
kminek (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1 jajko,
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz.
Kapustę wypłukać, osączyć, posiekać i ugotować w
niewielkiej ilości wody.
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc),
osączyć (wywaru nie wylewać) i drobno pokroić. Razem z wywarem dodać do
kapusty. Całość doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Można dodać odrobinę
kminku (ja zawsze dodaję do dań z kapusty). Gotować do czasu zredukowania
płynów. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać do
farszu. Wymieszać.
Przygotować ciasto.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i lekko ogrzanym mlekiem.
Mąkę posiekać z masłem i solą, wlać drożdże, gdy tylko "ruszą". Dodać
pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć
dwa rodzaje kółek – większe i mniejsze. Foremki do muffinek wylepić większymi
krążkami, nałożyć do nich farsz, przykryć mniejszymi kółkami z ciasta i
docisnąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem (muffinki możemy dodatkowo ozdobić
wyciętymi z pozostałych skrawków ciasta motywami np. listkami, gwiazdkami).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół)
i wstawić muffinki.
Piec około 20 minut - aż się ładnie zrumienią.
Podawać ciepłe (ja odgrzewam w mikrofali).
Cudne! :D Muszą wylądować na świątecznym stole! :D Oby dane mi było ich spróbować bo wyglądają cudownie, aż ślinka cieknie! :D
OdpowiedzUsuń