Pomyślałam sobie, czemu nie? I okazało się, że idealnie pasują do czerwonego barszczu, mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. I ten lekko chrupiący, orzechowy akcent...szczerze polecam i zapraszam do dalszych przedświątecznych testów :)
Składniki:
Ciasto:
400
g mąki pszennej,
2
łyżki stopionego masła,
2
żółtka,
½
łyżeczki soli,
½
szklanki ciepłej wody
Farsz:
150
g suszonych grzybów,
100
g posiekanych orzechów (użyłam laskowych),
1
cebula,
1
jajko,
2
łyżki posiekanej natki pietruszki,
1
łyżka masła,
sól,
pieprz,
tymianek,
Sposób
przygotowania:
Grzyby
namoczyć i obgotować – około 15 – 20 minut. Przestudzić, wyjąć z wody i drobno
pokroić. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Cebulę obrać, drobno
posiekać i zeszklić ma maśle. W misce wyrobić farsz – wrzucić grzyby, orzechy,
cebulę, jajko, natkę pietruszki i przyprawy, dokładnie wymieszać.
W
misce lub na stolnicy połączyć mąkę z żółtkami, masłem i solą. Zgnieść ciasto
stopniowo dolewając wodę. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na
około 30 minut.
Na
posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyciąć szklanką krążki. Na każdym
ułożyć po łyżeczce farszu. Pierogi dokładnie zlepić. W garnku zagotować wodę z
dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucać pierogi i gotować około 3 minut od czasu ich
wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć i przelać zimną wodą.
Superancki pomysł!
OdpowiedzUsuń