poniedziałek, 14 grudnia 2015

Wytrawne ciasteczka serowo – cebulowe

Coraz częściej bawię się w kuchni - najmłodsza ma prawie 3 latka, więc robi się coraz bardziej wymagająca :) Miały być zwykłe paluchy, a powstały ciasteczka ślimaczki. Niby nic ale rodzica cieszy i to jak!  Zrobicie jak uważacie - paluchy, ślimaczki, a może paszteciki? Będą smaczne na ciepło i na zimno. Możemy je podawać z ulubionym sosem lub popijać czerwonym barszczem. Jednym słowem – idealna przekąska :).



Składniki:
Na ciasto:
½ kg twarogu półtłustego,
½ kg mąki tortowej,
250 g margaryny,
ulubiona mieszanka przypraw: może być do grosa, pizzy lub mozzarelli,
sól

Na farsz:
7 – 8 cebul,
pieprz,
sól

Dodatkowo:
1 jajko,
mak do posypania

Sposób przygotowania:
Cebule obrać i bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule, porządnie doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć (płyny muszą odparować). Wystudzić.
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do schłodzenia do lodówki (około 1 godziny).
Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Każdą wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować na cienki (około 3 mm) placek o szerokości około 30 cm.
Na cieście cienko i równomiernie rozsmarować warstwę farszu. Następnie zwijać ruloniki (2 obroty podczas zwijania). Odciąć i zwijać następny rulonik. 



Poszczególne paski zwijać w ślimaczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każde ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną maku.



Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika około 30 minut (do czasu zrumienienia się ciasta).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz