piątek, 11 grudnia 2015

Śledzie z jabłuszkami kaparowymi i suszonymi pomidorami

Ale żeby nie było...rybka też się dzisiaj znajdzie :) Te śledziki są idealne nie tylko na Wigilię, Wielkanoc czy karnawał. Świetnie się sprawdzą na każdej domówce.


Składniki:
250 g śledzi a’la matjas (można użyć również wcześniej wymoczonych płatów śledziowych),
7-8 jabłuszek kaparowych lub dwie łyżki małych kaparów,
7-8 suszonych pomidorów (użyłam w ziołowej zalewie),
1 cebula (użyłam czerwonej),
½ szklanki zalewy z pomidorów,
½ szklanki oleju,
1łyżka miodu,
pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Śledzie i suszone pomidory pokroić w paseczki, jabłuszka kaparowe w cienkie krążki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i sparzyć we wrzątku lub zeszklić na oleju. Miód rozpuścić.
W misce wymieszać olej, zalewę z pomidorów oraz miód. Dodać cebulę, kapary, suszone pomidory i pieprz – ponownie wymieszać.
W dużym słoiku układać warstwami pokrojone śledzie oraz zalewę z kaparami, pomidorami i cebulą. Odstawić do lodówki na 3 dni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz