Ale żeby nie było...rybka też się dzisiaj znajdzie :) Te śledziki są idealne nie tylko na Wigilię, Wielkanoc czy karnawał. Świetnie się sprawdzą na każdej domówce.
Składniki:
250
g śledzi a’la matjas (można użyć również wcześniej wymoczonych płatów
śledziowych),
7-8
jabłuszek kaparowych lub dwie łyżki małych kaparów,
7-8
suszonych pomidorów (użyłam w ziołowej zalewie),
1
cebula (użyłam czerwonej),
½
szklanki zalewy z pomidorów,
½
szklanki oleju,
1łyżka
miodu,
pieprz
do smaku,
Sposób
przygotowania:
Śledzie
i suszone pomidory pokroić w paseczki, jabłuszka kaparowe w cienkie krążki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i sparzyć we wrzątku lub zeszklić na oleju. Miód
rozpuścić.
W
misce wymieszać olej, zalewę z pomidorów oraz miód. Dodać cebulę, kapary, suszone
pomidory i pieprz – ponownie wymieszać.
W
dużym słoiku układać warstwami pokrojone śledzie oraz zalewę z kaparami,
pomidorami i cebulą. Odstawić do lodówki na 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz