niedziela, 13 grudnia 2015

Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki

Przy takiej paskudnej pogodzie kolorowy obiad zdecydowanie poprawi humor :) Zostawiam Wam soczyste i smaczne kotleciki, które są dobrym sposobem na przemycenie dzieciom odrobiny warzyw w mięsie.


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka (około 500 g),
½ słodkiej papryki czerwonej,
½ słodkiej papryki żółtej,
1 nieduża czerwona cebula,
1 ząbek czosnku,
szczypiorek,
sól,
pieprz,
1 jajko,
1 kajzerka,
mleko do namoczenia kajzerki,
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
Mięso opłukać, oczyścić z błonek i razem z kajzerką zemleć.
Papryki oczyścić z nasion, cebulę obrać – pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać do zmielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. W zwilżonych wodą dłoniach formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.


Miłej niedzieli :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz