Przy takiej paskudnej pogodzie kolorowy obiad zdecydowanie poprawi humor :) Zostawiam Wam soczyste i smaczne kotleciki, które są dobrym sposobem na przemycenie dzieciom odrobiny warzyw w mięsie.
Składniki:
1
podwójna pierś z kurczaka (około 500 g),
½
słodkiej papryki czerwonej,
½
słodkiej papryki żółtej,
1
nieduża czerwona cebula,
1
ząbek czosnku,
szczypiorek,
sól,
pieprz,
1
jajko,
1
kajzerka,
mleko
do namoczenia kajzerki,
olej
do smażenia
Sposób
przygotowania:
Kajzerkę
namoczyć w mleku i odcisnąć.
Mięso
opłukać, oczyścić z błonek i razem z kajzerką zemleć.
Papryki
oczyścić z nasion, cebulę obrać – pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać do
zmielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym
szczypiorkiem. Wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie
wymieszać. W zwilżonych wodą dłoniach formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym
oleju, na rumiano z obu stron.
Miłej niedzieli :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz