Za oknem szaro i buro a do tego zimno. Mam dla Was propozycję obiadową idealnie pasującą do dzisiejszej aurty, choć niekoniecznie do piątku. Ale co tam :) Kruche mięsko w sosie o wyrazistym smaku - zadowoleni będą amatorzy ostrych smaczków. Zapraszam :)
Składniki:
Około
600 g karkówki (6 plastrów),
3
ogórki korniszonowe,
6-7
jabłuszek kaparowych lub 2 czubate łyżki małych kaparów (z zalewy),
4
papryczki piri piri ( z zalewy) lub innych papryczek z typu chili (zmniejszyć
ilość w przypadku większych),
6
łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej),
sól,
pieprz,
słodka
papryka w proszku,
czosnek
granulowany,
majeranek,
liść
laurowy,
ziele
angielskie,
kostka
rosołowa,
2
łyżki koncentratu pomidorowego,
1
łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
mąka
do obtoczenia zraz,
olej
do smażenia
Sposób
przygotowania:
Karkówkę
opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić. Oprószyć solą, pieprzem, słodką
papryką, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Na każdym plastrze
rozsmarować po łyżeczce musztardy. Ogórki przekroić na pół wzdłuż i położyć w
poprzek na plastrach mięsa. Karkówkę zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami.
Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na
rumiano. Przełożyć do garnka.
Kostkę
rosołową i koncentrat pomidorowy rozrobić w 400 ml gorącej wody. Wlać do zraz.
Dodać kapary, papryczki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Zagotować,
zmniejszyć ogień i dusić przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania zrazy
wyjąć z garnka i zaprawić sos mąką rozrobioną w około 1/3 szklanki zimnej wody
– energicznie mieszać, aby nie powstały grudki, jeszcze chwilę gotować. Zrazy przełożyć do sosu. I gotowe :).
Violetko pyszny obiadek :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń