W zeszłym roku po raz pierwszy przygotowałam makowca japońskiego z gotowej masy makowej. I na pewno zrobię tak w tym roku - piekę dwa takie makowce, a innych przygotowań świątecznych natłok, zresztą jak wszędzie. Użycie gotowej masy jest czasami bardzo dobrym rozwiązaniem.
Składniki:
850 g gotowej, dobrej jakości masy makowej (1 puszka),
5 jajek,
100 g kaszy manny,
180 g cukru,
5 - 6 soczystych jabłek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
kilka kropel ulubionego zapachu do ciast,
cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania
Jajka
ubijamy z cukrem na jednolitą masę i łyżką łączymy z masą makową. Dodajemy
kaszę mannę, proszek do pieczenia, zapach do ciasta - miksujemy do czasu
połączenia składników. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych
oczkach ( nie odciskamy) i dodajemy do masy. Całość mieszamy na średnich
obrotach miksera. Gotowe ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej
mąką tortownicy (średnica 30 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i pieczemy około 70 minut ( do suchego patyczka). Wystudzone ciasto
posypujemy cukrem pudrem.
Rada
Makowca
możemy dodatkowo wzbogacić dodając ulubione bakalie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz