I jeszcze świąteczne tematy - dzisiaj bardzo smaczna zupa :). Przepis dostałam od znajomej, która była zachwycona tą zupą. Ja i moja rodzina potwierdzamy – bardzo wykwintna w smaku zupa grzybowa.
Składniki:
300
– 350 g suszonych grzybów, najlepiej borowików,
1
marchew,
1
pietruszka,
1
duża cebula,
kawałek
selera,
1
szklanka wytrawnego wina (użyłam białego),
niepełna
szklanka słodkiej śmietany (użyłam 18%),
2
łyżki koncentratu pomidorowego,
2
łyżki mąki,
oliwa
lub olej do zeszklenia cebuli,
liść
laurowy,
ziele
angielskie,
pieprz
prawdziwy mielony,
sól,
kostka
grzybowa,
natka
pietruszki do posypania
Sposób
przygotowania:
Grzyby
zalać winem i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Po namoczeniu zagotować,
zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. Przestudzić, wyjąć grzyby(zachować
wino) i pokroić w kostkę.
Wino
przelać do garnka, dolać litr wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie,
pieprz, sól i kostkę grzybową – zagotować i zmniejszyć ogień.
Cebulę
obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Pietruszkę, marchew oraz
seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka,
dodać pokrojone grzyby oraz koncentrat pomidorowy. Całość gotować do czasu aż
warzywa zmiękną.
Mąkę
rozrobić w śmietanie i zaprawić zupę. Chwilę pogotować. Przed podaniem posypać
posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz