niedziela, 13 grudnia 2015

Wigilijne śledzie w oleju, kolorowym pieprzu i miodzie z cytryną

Aromatyczny, lekko winny i delikatny śledzik - nie tylko na Wigilię. 


Składniki:
8 filetów śledzia solonego (matiasów)
1/2 pokrojonej cytryny,
1/3 szklanki oleju rzepakowego (można też użyć oliwy z oliwek),
1 łyżka płynnego miodu,
1 łyżka kolorowego pieprzu ziarnistego,
5 ziaren jałowca,
5 ziaren ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
ulubione zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku ( około 4 - 5 godzin). Osączyć, osuszyć, pokroić na kawałki.
Przygotować marynatę: Ziarna jałowca i ziela angielskiego oraz 1/2 część kolorowego pieprzu rozgnieść. Dodać miód, olej, resztę kolorowego pieprzu i pokrojoną cytrynę. Dodać śledzie. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie ze sobą i odstawić do lodówki na około 12 godzin. Przed podaniem udekorować ulubionymi ziołami ( u mnie tymianek).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz