piątek, 4 grudnia 2015

Pierożki z grzybami i orzechami (kurpiowskie)

Pomyślałam sobie, czemu nie? I okazało się, że idealnie pasują do czerwonego barszczu, mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. I ten lekko chrupiący, orzechowy akcent...szczerze polecam i zapraszam do dalszych przedświątecznych testów :)



Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej,
2 łyżki stopionego masła,
2 żółtka,
½ łyżeczki soli,
½ szklanki ciepłej wody
Farsz:
150 g suszonych grzybów,
100 g posiekanych orzechów (użyłam laskowych),
1 cebula,
1 jajko,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka masła,
sól,
pieprz,
tymianek,

Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć i obgotować – około 15 – 20 minut. Przestudzić, wyjąć z wody i drobno pokroić. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić ma maśle. W misce wyrobić farsz – wrzucić grzyby, orzechy, cebulę, jajko, natkę pietruszki i przyprawy, dokładnie wymieszać.

W misce lub na stolnicy połączyć mąkę z żółtkami, masłem i solą. Zgnieść ciasto stopniowo dolewając wodę. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyciąć szklanką krążki. Na każdym ułożyć po łyżeczce farszu. Pierogi dokładnie zlepić. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucać pierogi i gotować około 3 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć i przelać zimną wodą.

1 komentarz: